I denna blogg kan du följa mig på min fältstudie på Borneo där jag kommer undersöka hur den lokala kulturen och levnadsvillkoren påverkas av palmoljeindustrin. Fältstudien är sponsrad av SIDA och kommer utgöra grunden för min kandidatuppsats i humanekologi.

lördag 30 oktober 2010

Ok. JAG FICK STIPENDIET! Jag typ svävar på små moln och kan inte sluta le. Nog för att jag trodde att jag hade en rätt bra chans, men säker kan man ju aldrig vara, så när jag i onsdags fick reda på att allt var klart och jag fått det, då var lyckan total och är det fortfarande.

JAG SKA TILL BORNEO!!! I TVÅ MÅNADER!!! OM TVÅ MÅNADER!!!

Jag har bestämt mig för att vänta tills efter nyår innan jag åker, av flera anledningar. För det första inser jag att oavsett när jag åker kommer den här terminen att spilla över in på nästa så pass mycket att jag inte kan läsa som vanligt ändå. Med det i åtanke tänker jag att det är bättre att inte stressa in i det, utan ta mig lite tid för att hinna förbereda mig så mycket det går och ge mig själv mer tid att lösa det här med fälthandledare, som verkligen inte visat sig vara en enkel process. Jag har tappat räkningen på hur många mail jag skickat iväg, vissa har kommit tillbaka, inte med tips på handledare men iaf med tips på fler kontakter och jag har följt varenda tips jag fått, det finns inte en enda organisation/myndighet/företag/person som jag tipsats om som inte hört av mig... jag håller verkligen tummarna för att det ger något, men jag kan ju iaf säga att det ser mer lovande ut för varje dag. Ytterligare en anledning till att åka efter nyår är att jag hinner tjäna ihop lite extrapengar om jag jobbar i julhandeln och det är ju aldrig fel. Dessutom bör jag kunna hinna med att tenta av den sista delkursen i psykologins A-kurs vilket inte vore fel, men lite tajt är det allt, tentan går den 13:e och jag måste läsa in hela kursen innan dess... det kan gå, kanske. Sen ska jag ju hinna gå förberedelsekurs också och den går 9-10 december i Göteborg.

Ah... det här kommer bli så kul!

måndag 25 oktober 2010

Examination och vaccination

Några dagar har gått sen senaste inlägget. Jag har hunnit få in samtliga uppgifter till examinationen i metodkursen och håller läsa igenom mina kursares bidrag för att förbereda seminarierna tills imorgon och på onsdag. 2 dagar kvar, sen är kursen över! Vilket förstås innebär att uppsatsarbetet kommer igång på allvar. Hade gruppmöte med Richard, uppsatshandledaren, i fredags, vilket bidrog till ytterligare klarhet i skrivprocessen. Det känns dock en aning jobbigt att lägga så mycket tid och energi på att i detalj specificera studien utan att veta om jag kommer kunna genomföra den...


Jag ringde förresten och kollade vaccinationspriser idag, jag behöver en himla massa skydd och gratis är det förstås inte heller... Hepatit A och B: 550 x 2, Tyfoid: 350, Japansk encefalit: 1100 x 2, Kolera o turistdiarré: 410, påfyllnad grundskydd: 390 kr. Ca 4500 kr bara för vaccin... det är dyrt att försöka hålla sig frisk!

onsdag 20 oktober 2010

Breakthrough?

De senaste dagarna har varit ett töcken av text, text, text. Jag har haft stunder då jag på allvar undrat om jag haft gröt innanför pannbenet istället för en hjärna, allt har bara känts sådär segt och klistrigt. Som gröt. Alltså jag gillar ju gröt, så inget negativt i den bemärkelsen. 

Jag börjar dock ana ljuset! Dels har mitt febrila mailande för att få tag på fälthandledare gett utdelning, inte såpass mycket att det faktiskt är klart men jag har i alla fall fått respons och ett namn på någon som kan vara intressant. Jag har även mailat den här personen och avvaktar nu svar... det är lite svettigt men jag håller tummarna så hårt jag bara kan. 

Jag har även avklarat tre av fyra examinationsuppgifter - enkäten är klar, intervjun är genomförd och transkriberad och texten om viktiga begrepp, teman och perspektiv från metodkursen är skriven. Det som kvarstår är den förbaskade doktorsavhandlingen, det är den som ger mig gröt i huvudet. Jag har dock ett dygn till på mig, även om jag inte ser fram emot att spendera morgondagen med den, hade hellre träffat vänner gjort nåt kul, jag fyller ju faktiskt år imorgon!


måndag 18 oktober 2010

Intervju

Idag har jag genomfört den första intervjun som har med uppsatsen att göra. Eller egentligen är den en del av metodkursen som jag läser men eftersom jag valt att fråga om inköpsvanor samt attityder kring miljöfrågor och palmolja så kan jag ju använda underlaget i min uppsats om jag vill. Det var hur som helst en rolig erfarenhet och även om jag tycker att det gick ganska bra lärde jag mig också att det kan vara svårt med kvalitativa intervjuer, det går som inte riktigt att förbereda sig på allt, oväntade saker kan dyka upp i diskussioner och samtalet kan ledas i en annan riktning än vad man tänkt. I ett sånt läge är det viktigt att följa med i den riktning samtalet tar men även att kunna komma tillbaka till ämnet om det flyter iväg för mycket. Under förberedelserna till intervjun har jag märkt hur svårt det är att ställa öppna frågor som inte känns värderande, kanske speciellt som det berör ett ämne som inte är värderingsfritt. Skönt att ha den delen klar i alla fall! Även enkätunderlaget är klart och nu återstår ett par punkter de närmsta dagarna, dock ganska omfattande sådana. Dels ska jag läsa klart valda delar i doktorsavhandlingen jag valt och reflektera över vilka metoder som valts, teoretiska perspektiv etc. och skriva ett par sidor om det. Sen ska jag även skriva ett par sidor om metod och teoretiska perspektiv som jag själv tycker är viktiga i min uppsats. Och inte minst! Skriva klart projektbeskrivningen om MFS. Har kommit en god bit på väg men nån sida till skulle jag behöva skriva. Har försökt på alla möjliga och omöjliga vis att få tag på fälthandledare men jag går bet och måste återigen pusha för att institutionen hjälper till, om det nu går. Hoppas!!!!!

lördag 16 oktober 2010

Gaaaahhhhh!

Tanken på att jag enormt kort om tid kom plötsligt över mig idag, vad har hänt med all tid?!?!?? Varför är det redan mitten av oktober? Vad hände med början av oktober? Jag har full panik och vet inte hur jag ska hinna med mig. Har mailat alla jag kan komma på för att få tag på fälthandledare; CIFOR, Greenpeace, bekanta i Malaysia... Låt inte detta gå åt helvete, please! Jag är även i full gång med att skriva min projektansökan, inser att jag måste få den klar typ i helgen, då den även behövs till ansökan om forskningstillstånd och för att kunna anmäla sig till den förberedande kursen som är obligatorisk. Panik, I tell you, panik!!!

Mitt i stressen hann jag även få in en ansökan till nästa termin även om jag är kluven till huruvida jag kommer ha möjlighet att läsa nånting i vår då jag räknar med att skrivandet av kandidatuppsatsen kommer ta upp en stor del av terminen och uppsatsen har faktiskt högsta prioritet. Jag ansökte i alla fall om några olika GIS-kurser, Nationalekonomi och Genusvetenskap. Lite blandade känslor inför nationalekonomin...

Nej... måste fortsätta...

torsdag 14 oktober 2010

GIS?!

Idag har varit en bra dag sett ur uppsatssynpunkt. Mötet med handledaren var mycket givande och jag fick klarhet i min frågeställning och hur jag kan lägga upp metodiken. Det blir definitivt pluggkväll efter bion, jag ska skriva av mig om allt som kom upp idag medan jag fortfarande har det fräscht i minnet. Nytt fokus: informationsflöden. Återkommer med mer specifik frågeställning efter att jag formulerat den för mig själv. :)

Hade även en föreläsning med Love Eriksen som berättade om sin doktorsavhandling, där han skriver om olika indianstammars utbredning i Amazonas. Han har använt sig av GIS som verktyg för att sammankoppla olika typer av information och därigenom skapa sig en bild av hur utbredningen sett ut vid olika tidpunkter. Därifrån har han sedan dragit slutsatser om hur förflyttningar gått till, varför olika stammar valt att överge jordbrukssamhällen och istället försörja sig på jakt, fiske och samling etc. Det finns 200 olika språkfamiljer i Sydamerika. Den du! Som jämförelse kan man säga att Europa har 3...

Hur som helst blev jag än mer intresserad av GIS och tänker att det kan vara ett jättebra verktyg att jobba med som humanekolog och det visade sig att Love minsann inte läst mer än ca en termin GIS på universitetet så det skulle kanske inte behövas mer än så för att kunna utnyttja det som ett verktyg. Läser man mer än så går man in på hur systemen är uppbyggda, matematiska bakomliggande information om hur vektorer byggs upp i programmen etc. och så pass djupt behöver man ju inte gå för att kunna använda sig av det. Så... kanske blir det en termin GIS någon gång i framtiden. Om jag inte minns fel tror jag till och med att man kan läsa GIS som distanskurs via LU. Om man nu skulle vilja det. Ansökan till nästa termin har deadline imorgon... kanske värt att börja kika på det...

Ännu en dag

Ah, så har ännu en dag nästan passerat, klockan är över ett och jag borde försöka sova snart. Det är lätt att ta sig vatten över huvudet när man planerar vad man ska hinna med under en dag... jag kan inte påstå att jag hann med riktigt allt som stod på listan sen igår men enkäten är i alla fall klar och jag har en tanke om vem jag ska intervjua och har kommit en bit på frågorna till det. Har även hunnit kontakta Dima på Greenpeace Sverige som förhoppningsvis kan ge mig goda råd om vart jag ska åka och vem jag ska träffa. Fortfarande inget svar från IU... nervöst! Men imorgon ska jag träffa min handledare och jag ska pusha för att han och universitetet hjälper mig hitta en handledare i fält.
Sen ska jag ju bara se till att skriva själva ansökan också, den ska vara inne om en vecka så det är inte panik men snudd på... :)


Morgondagen är ganska uppbokad, först föreläsning om GIS och Amazonas, sen lunch, möte med Richard (handledaren), fika med Vici och sen bio med Migge. Vi ska se Oceans! Roligt! GIS verkar för övrigt intressant, skulle gärna läsa en termin av det... men å andra sidan skrapar man ändå bara på ytan med en termin jämfört med de som är experter inom området, så jag vet inte riktigt. Men kul vore det! Efter bion... antingen en tur till Malmö och Drömfabriken eller plugg. Det är frågan. Förmodligen blir det plugg.

Ok, en halvtimmes plugg, sen ett avsnitt av Clone High, en tecknad serie som Cin introducerade mig för häromveckan, sen blir det sängen!

onsdag 13 oktober 2010

Småstressigt

Har jobbat mycket på sistone, lite för mycket för att det ska vara bra för studierna egentligen... så nu har jag en himla massa att göra på min "lediga" dag imorgon. För det första ska jag skumma igenom en doktorsavhandling på härliga 392 sidor och skapa mig en uppfattning om innehåll och metodval inför ett seminarium nästa vecka. Ska även skriva ett par A4 om detta. Jag ska sen färdigställa en enkät om palmoljeindustrin som jag tänkt genomföra antingen innan eller efter resan till Borneo, tanken är i alla fall att den ska ingå i uppsatsen. Därefter måste jag bestämma vem jag ska intervjua i min "provintervju" samt skriva frågor till denna. Och i mån av tid ska jag även författa ett par sidor av min projektansökan samt förbereda mötet med min handledare som jag ska ha på torsdag. Ja... det får väl räcka med det tänker jag.

måndag 11 oktober 2010

One down, oh so many to go...

Har mailat internationella kontoret på Universitas Indonesia för att försöka få en handledare, nu är det bara att hålla tummarna! Jag insåg också att jag är ganska glad över att plugga på Lunds universitet då det finns någon form av samarbetsavtal mellan LU och UI, vilket markant ökar mina chanser! Yay!

söndag 10 oktober 2010

Förberedelser

Sitter och gör lite research/drömmer mig bort... Det är mycket som ska förberedas och tiden känns alldeles för knapp! Måste till att börja med skriva klart min projektplan, det är A och O om det ska kunna bli någon resa. Därefter måste det skaffas visum och forskningstillstånd samt skickas in ansökan till förberedande kurs för mfs. Därefter bör jag rimligtvis injiceras med diverse vaccin och skaffa en bra reseförsäkring. Däremellan ska jag hinna med seminarier i metodkursen, närmst på schemat står kvalitativ intervju med tillhörande transkribering samt enkätförfattande. Jag måste också få tag på en handledare i fält, det måste jag ordna pronto eftersom det ska skickas in tillsammans med ansökan. Har mailat lite med Sita, en tidigare student på humanekologen som också gjort fältstudie i Indonesien och fått en del väldigt nyttiga tips, idéer och inte minst kontakter! Guld värt!

Ok, lika bra att ta tag i det här med att hitta en handledare i fält på stört antar jag... ska leta runt lite på UI:s sida och se om jag kan upprätta mailkontakt med någon.

/Benni

Veganism vs. lakto-ovo-vegetarianism

Såhär lagom sent, när lördag kväll håller på att bli lördag natt, ramlade jag över detta blogginlägg som på ett mycket grundläggande sätt argumenterar för veganism framför vegetarianism. Läsvärt för alla och lätt att ta till sig! Passa även på att bläddra runt i bloggen, det finns massor av bra inlägg!

torsdag 7 oktober 2010

Borneo?

Ok, som det verkar kommer jag att åka till Borneo och göra en fältstudie under de närmsta månaderna. Borneo! Det som ska studeras är den globala kapitalismen med avseende på palmoljeindustrin, den främsta orsaken till att Borneos regnskog minskat dramatiskt de senaste åren och en starkt bidragande orsak till skenande koldioxidutsläpp. Jag tänker att det vore fint att ha en blogg för att kunna meddela mig med vänner, bekanta och obekanta hemmavid. Jag tänker att det nog också är skönt att få skriva lite personligt om mina upplevelser och inte bara summera mina upplevelser på akademisk engelska hela tiden. Ja... så här är bloggen som jag kommer att föra under projektets gång och eftersom arbetet redan är i full fart vad gäller research och liknande så är det lika bra att sätta igång och skriva redan nu även om det säkert är minst en månad kvar innan jag åker. Håll i hatten för nu bär det av!