I denna blogg kan du följa mig på min fältstudie på Borneo där jag kommer undersöka hur den lokala kulturen och levnadsvillkoren påverkas av palmoljeindustrin. Fältstudien är sponsrad av SIDA och kommer utgöra grunden för min kandidatuppsats i humanekologi.

torsdag 25 november 2010

Börjar kännas ganska stabilt

Ok, det är ett tag sen jag skrev sist och det har hänt en del. Jag har tentapluggat till psykologitentan  i arbets- och organisationspsykologi och klarat den. Yay! Sjukt skönt att ha den kursen avklarad och därmed hela A-kursen i psykologi, nu kan jag ta med den i examen. Gött! Kändes som att det var ett tag sen jag skrev salstenta. Eller när jag tänker efter har jag faktiskt skrivit två till det senaste året, Statistik för vetenskapligt arbete I och II. Fast den ena kändes kanske inte så mycket som en salstenta eftersom jag satt ensam på min studievägledares kontor och skrev men nåväl... salstenta var det likväl.

Ok, men det är inte psykologi och statistik vi ska ägna oss åt i den här bloggen utan mer åt humanekologi och min fältstudie. Kontaktsökandet via couchsurfing har gett resultat långt utöver vad jag förväntat mig. Jag är i det närmaste helt förstummad över hur hjälpsamma folk är, jag har fått så mycket tips, idéer och vidare kontakter i olika organisationer, jag kan välja och vraka i mitt upplägg och det känns oerhört lyxigt! Jag har till och med erbjudits ett hus att bo i helt själv under tiden för fältstudien, helt kostnadsfritt, hos en kvinna som arbetar i en organisation för urinvånares rättigheter men som själv under min fälttid befinner sig utanför Jakarta på arbete. Ah, det känns som sagt oerhört lyxigt!

Jag har börjat fundera än mer på själva frågeställningen och hur jag ska gå tillväga rent praktiskt. Tack vare de kontakter jag har etablerat känns det som att jag kommer att ha arbete så det räcker och blir över under tiden jag är där, men jag ska försöka jobba lite med intervjuunderlaget för att få ut så mycket som möjligt av det. Kvalitet och kvantitet. Fick idag tips av min handledare på ett par bra böcker i kvalitativ intervjuteknik, känner att jag behöver jobba lite på det så jag har beställt hem böckerna och hoppas kunna få dem nästa vecka. Har jobbat ganska mycket i november, runt 100 timmar, men de två första veckorna i december är jag helt ledig och ska försöka plöja mig igenom framför allt dessa böcker men även en del annan metodlitteratur, bland annat inom etnologiskt fältarbete.

Förutom kontakterna på couchsurfing har jag även varit i kontakt med en svensk forskare vid en annan institution på universitetet som forskat i Pontianak nyligen. Hon har också gett mig en hel del nyttiga tips om resvägar, flygbolag, visum etc. samt vidare kontakter i området. Jag ska försöka träffa henne innan jag åker tänker jag, kanske nästa vecka. Skönt att träffa någon som varit där nyligen och kanske räta ut en del frågetecken.

Denna vecka är det fortsatt ganska mycket jobb men jag ska vaccinera mig imorgon tänkte jag. Sprutor... härligt... heh. Tänker även att jag ska boka biljetterna denna vecka men har svårt att bestämma exakt när jag ska åka hem. Jag åker den 5e januari och tänker att jag åker hem nån gång mellan den 2e och 16e mars, fältstudien ska ju vara 8-10 veckor lång. Dels tänker jag att jag borde stanna så länge jag kan så att jag inte behöver känns tidspress, det kan ju dyka upp en massa intressanta saker som jag inte kan ta mig tid att göra om jag har kort om tid. Å andra sidan kan jag också tänka att jag borde hinna ganska mycket på 8 veckor och att jag behöver tid att skriva när jag kommer hem också. Fast nä, det är nog bättre att stanna så länge som möjligt ändå, jag bor ju faktiskt ändå gratis och om jag skulle känna att jag har massa tid över så kan jag ju alltid jobba med uppsatsen där. Så jag stannar nog närmare 10 veckor. Så, då var det bestämt!

Vad gäller teknisk utrustning så tänker jag ta med min dator, såklart, och diktafon. Skulle även vilja ha en lite bättre kamera med mig, antingen en systemkamera eller en bra kompaktkamera, typ Canon G12 eller Nikon P7000, men det kostar ju också förstås, så vi får se hur det blir. Har ju en hyfsad Panasonic Lumix som jag köpte i Kuala Lumpur för ett par år sen men det hade varit roligt att ha nåt ännu bättre, hur ofta får man möjlighet att gå loss och fota i regnskogen liksom..?

Ok. Det är allt för nu, dags att sova!

fredag 5 november 2010

Respons

Redan imorse hade jag fått 7 svar på de mail jag skickade ut igår kväll och ja, det ser lovande ut faktiskt! Ska just ta tag i att svara på dem innan det är dags att sova. Jag är ärligt talat ganska överväldigad över det engagemang jag mött i flera av svaren, människor som faktiskt är beredda på att lägga lite tid på att hjälpa mig, dels med att få tag på fälthandledare men även människor som erbjudit sig att ställa upp som guide, gett information om bästa sättet att ta sig till olika ställen, vilka platser som skulle kunna vara bra att genomföra studien på osv.

Jag har även haft handledarmöte idag. Alla i min grupp har hittat ämnen som är väldigt intressanta och jag blir hela tiden sugen på att gräva mig djupare i deras uppsatsämnen, det är kul att följa allas process och det ska bli spännande att läsa uppsatserna sen när de är färdiga. Synd bara att jag inte kan delta i framläggandet av dem, jag åker ju strax innan som det är tänkt. Maria skriver om vattenåtgången i textilfärgningsindustrin i Indien, Karol skriver om vilken inverkan en åldrande befolkning har på miljön och Jens skriver om... ja hur kan man sammanfatta vad Jens skriver om... teknikanvändande i konsumtionssamhället kan man kanske kalla det för och han är inne på att göra en materialflödesanalys för att förtydliga kopplingen. Alla ämnen är som sagt ytterst intressanta och väldigt relevanta. :)

Nej, dags att besvara mail!
xoxo

onsdag 3 november 2010

Dagens gärning

Ok, eftersom det går segt att få tag på handledare via universitet/myndigheter osv. tog jag tag i saken idag och gjorde något ganska drastiskt. Jag gick in på Couchsurfer och mailade varenda medlem i hela Kalimantan som hade någorlunda skills i engelska. Manuellt alltså, inget massutskick (fast lite klipp & klistra). Nu var det ju inte jättemånga medlemmar men 62 mail blev det i alla fall. Nu får det fan ta och ge lite resultat! Har jag tur kan det leda till mer än handledare också, kanske nåt mer handfast om region, kanske lite bättre insyn i "everyday life", kanske någon som jag rentav blir vän med när jag är där.

tisdag 2 november 2010

Guidebok

Idag fick jag hem en guidebok om Borneo med posten, Borneo Handbook  (Paul Dixon, Footprint, 3:e upplagan) som jag beställt från adlibris. Jag har bläddrat och drömt mig bort, funderat över vart jag kommer hamna, vad jag kommer se, vad jag själv kommer att skriva om mina upplevelser om några månader.

Det är en liten avdelning i boken om Kuala Lumpur. När jag var där för ett par år sedan kom vi fram en bit in på småtimmarna efter en resa som blivit kraftigt försenad på grund av trasigt flygplan från Tioman... och visste inte riktigt vart vi skulle ta vägen för att sova men hittade ett hostel via vår finfina guidebok, dessvärre visade det sig vara fullbelagt för natten. När vi stod och överlade om hur vi skulle göra kom en annan gäst förbi och tipsade oss om att hon sett ett nyöppnat hostel bara längre ner på gatan och sa att det kanske kunde vara värt att prova där. Sagt och gjort, vi gick dit och det visade sig vara det bästa vi nånsin gjort (nåja, nästan). Mycket riktigt var det helt nyöppnat och fräscht, personalen var fantastisk och bjöd oss på öl och dajm i loungen medan vi pratade om Sverige, resor och resplaner. Husref, som var en av ägarna hade tidigare tävlat internationellt i hästhoppning och var vän med Malin Baryard. Hoppla. Vi fick dessutom sova gratis första natten eftersom vi checkade in efter midnatt. Husref var också mån om att påpeka att det de lagt mest pengar på när de byggde hostlet var duscharna, han ville att alla som bodde där skulle vilja duscha hela tiden för att minska risken för spridning av skadeinsekter etc. Och jo, man ville duscha hela tiden i de underbara vattenfallsduscharna. Vilka andra hostels har den lyxen?? Bedz, som hostlet heter är inte med i guideboken, vilket på sätt och vis är bra, det ökar ju chanserna för att det inte är fullbelagt ifall man kommer dit fler gånger. Men jag delar gärna med mig till den som läser bloggen. 58, Cangkat Bukit Bintang är adressen och de finns på internet också. Och på facebook förstås...

Ok, jag ska fortsätta läsa en stund. Har familj på väg hit från Frankrike, de lär väl komma hit om 2-3 timmar men risken finns att jag somnar innan dess.